Bram: Je moet durven verliezen

Bram: Je moet durven verliezen

“We gaan met z’n allen samen de strijd aan, en als je echt wilt winnen dan moet je durven verliezen.”

Dat schaatsen in zijn bloed zit, dat merk je bij Bram aan alles. “Op mijn negende werd ik lid van een schaatsvereniging,” vertelt hij. En dat was nog maar het begin. In het seizoen van 96/97 schaatste hij op het hoogste niveau, en tot 2009 heeft hij marathonwedstrijden geschaatst als topdivisie rijder. Ook ging hij al snel aan de slag als trainer en coach. “Ik ben er daarna een hele tijd uit geweest, maar de plannen die ik met Jeroen en Ard had om een eigen team te coachen zijn altijd gebleven.” Vorig jaar was het voor Bram zo ver, en sloot hij aan bij Team Sprog als ploegleider en trainer.

Wat trekt je zo aan in het schaatsen?

“Ik vind het erg leuk om met mensen te werken en ze te helpen om een stap te maken in hun ontwikkeling,” vertelt Bram. “Vooral het met elkaar leren en verbeteren spreekt me aan. Daar hoort ook echt bij dat je fouten mag maken. Loop maar ergens tegenaan, kijk achterom om te zien wat je ervan hebt geleerd, en dan weer verder.” Binnen Team Sprog is Bram heel blij met het team, maar vooral ook hoe hij met Jeroen en Ard samenwerkt. “De taken zijn zo verdeeld dat het voor iedereen te behappen blijft, en dan is het ook echt leuk om te doen.” Zo kan hij focussen. “We proberen echt onze kennis door te geven en de sport wat terug te geven. Het heeft ons veel gebracht, en door jonge talenten te begeleiden laten wij weer wat achter.”

Wat vind je zo leuk aan het werken met jong talent?

“In het verleden ben ik ook trainer en ploegleider geweest, dat waren ook allemaal jonge jongens,” haalt Bram op. “Ik hou wel echt van het ontwikkelingsgericht werken. Daar ligt mijn passie, en dat vind je toch het meeste bij jonge jongens.” Omdat het team van Team Sprog dit jaar heel nieuw is, ligt daar voor Bram ook weer een nieuwe uitdaging. “In de jongens die we nu voor het team hebben geselecteerd zien we echt potentie,” de trots en drive om het team vooruit te helpen is duidelijk voelbaar. “Het zijn jongens die op de lange termijn een belangrijk aandeel kunnen hebben in wedstrijden, en ook wedstrijden kunnen winnen. We geloven er wel echt in dat ze in de toekomst podium kunnen gaan rijden.”

Waar ligt de kracht van Team Sprog?

“Het is echt één voor allen en allen voor één,” zegt Bram. “Dat is een hele belangrijke kernwaarde in ons verhaal.” En dat is niet alleen voor de trainers richting het team, maar ook voor de jongens samen. “Als er één schaatser het beste in de koers zit, dan moeten de andere vier daar ook achter staan. Echt met z’n allen samen de strijd aan gaan,” vertelt hij. “Daar komt bij dat we willen mee strijden met de toppers in het peloton. En je moet durven te verliezen als je wilt winnen.”

Hoe zie je dat terug?

Bram blikt terug op vorig jaar. “We zijn er toen echt blanco in gegaan. De eerste wedstrijden ging het best goed, toen werden we vierde, vijfde, gemiddelde goede scores,” vertelt hij. Maar ze wilden meer. “In Haarlem zeiden we, we willen met meer lef voor de overwinning gaan, en dan moeten we durven verliezen.” Christiaan reed in de kopgroep, en moest een keuze maken “Dan kun je ervoor kiezen om daar te blijven, maar in plaats daarvan is hij met zo’n 500 meter te gaan de sprint aangegaan. Toen lag hij opeens dik voor.” Iedereen dacht dat het een podiumplek of zelfs een overwinning zou worden.

“Toen viel hij.” Bram vertelt het verhaal alsof het gisteren was. “Daar lag hij, op het laatste rechte stuk, en hij zag daar andere jongens winnen en het podium halen. Dat is echt een ommekeer geweest en daarna hebben we nog een paar mooie wedstrijden gehad. Hij had toen puur pech.” Het verschil van die ene wedstrijd? “Hij durfde op dat moment te verliezen. Het aan te gaan. Dan probeer je wat.” Bram vertelt over een foto die hem daar enorm van is bij gebleven. “Die blik in zijn ogen toen hij iedereen nakeek. Dat stukje lef heeft hij meegekomen en daar heeft hij de rest van het seizoen mee gekoerst. En hij heeft hele mooie prestaties behaald.”

Hoe kijk je naar de toekomst?

“We gaan met z’n allen een ontdekkingsreis aan en willen de jongens daarin uitdagen,” zegt hij enthousiast. “We kijken niet naar wat er verkeerd was maar naar wat we ervan hebben geleerd.” Zo ziet hij het team samen groeien. Ook de samenwerking met Jeroen en Ard ziet hij positief in. “We zijn echt met z’n drieën gericht op ontwikkeling. Op samen, verbeteren, lef en plezier!”

meer Actueel

sport & business

Team Sprog

Sponsoren gezocht

Dit seizoen gaan we ons derde jaar in de Topdivisie tegemoet. Het eerste jaar, waarin ons team haar debuut maakte, behaalden we naast verschillende top 10 klasseringen, een prachtige overwinning tijdens de zwaarste wedstrijd van het seizoen in Zweden; de Sea Ice Classic over 150 km. Afgelopen seizoen behaalden we een mooie 5e plaats in het ploegenklassement, werden we 2e op het ONK 150 km én wonnen we de Alternatieve 11-stedentocht op de Weissensee over 200 km. Dat maakte dat wij afgelopen seizoen het meest succesvolle team op natuurijs waren.

Dat succes heeft allerlei raakvlakken. Ondernemen is namelijk topsport, en topsport is ondernemen. Ze vertegenwoordigen beiden krachtige aspecten van dezelfde medaille. En die medailles kun jij – als sponsor – toejuichen.

Wil jij je verbinden aan Team Sprog? Klik dan snel op de onderstaande knop voor meer informatie!

sponsoren