Siegrid: Optimale beweging voor de beste prestaties

Siegrid: Optimale beweging voor de beste prestaties

24 juli 2024
"De juiste motorische controle is heel belangrijk voor jonge talenten zodat ze hun lijf op de juiste manier gaan belasten."

Haar hele leven lang is Siegrid al aangetrokken tot het ijs. “Van kinds af aan schaats ik al,” vertelt ze, “ik heb altijd geschaatst.” Toen ze 16 jaar was begon ze naast het schaatsen met het geven van schaats- en skeelertraining. Zo was ze veel actief in en om het marathonschaatsen, en was ze graag op het ijs te vinden. Inmiddels schaatst ze zelf niet meer professioneel, maar haar hart ligt er nog steeds. “Daar is mijn passie voor bewegen echt begonnen.” Siegrid is dan ook al jaren bezig met het optimaliseren van motorisch bewegen, en inmiddels doet ze dat ook met Team Sprog. Daar begeleidt ze het team om op de beste manier te kunnen presteren.

Wat spreekt je zo aan in het werk met Team Sprog?

“Ik vind het heel mooi dat ze procesmatig werken,” vertelt ze direct. “Er is echt een focus op de ontwikkeling van de sporters. Het is niet alleen gericht op resultaten, maar ook écht de weg daarnaartoe. Dat trekt me aan.” Dat is een focus waar ze zelf ook veel mee bezig is. “Met Fysio Lemmer staan we vooral voor positieve gezondheid. We willen mensen gezond en fit krijgen, maar dan kijken wij ook echt naar de weg daarnaartoe. Het is mijn doel om mensen klaar te stomen zodat ze zelf weer verder kunnen.” Een doel dat paralel staat aan die van Team Sprog. “Team Sprog doet dat ook,” bevestigt ze. “Het is echt een opleidingsploeg gericht op de doorstroom naar de topteams.” En dat dat Team Sprog lukt hebben ze ondertussen bewezen met de overgang van Chiel Smit naar Team Jumbo. “Daar zijn wij als begeleidingsteam oprecht trots op.”

Hoe werkt positieve gezondheid?

“Gezondheid omvat veel meer dan een gezond lijf.” de passie voor haar werk komt over de telefoon duidelijk over. “Er zijn veel meer invloeden. Hoe je in je vel zit, of je mee kan draaien in de maatschappij, voeding… Heel veel aspecten van gezondheid maken samen dat iemand zich gezond voelt.” Door aan het hele pakket te werken richt ze zich op een langdurig herstel. “Ik zet met de mensen die ik begeleid altijd in op het meedraaien in de maatschappij op alle verschillende vlakken.”

Hoe pak je het werken met jong talent aan?

“De coördinatieve vaardigheden die ze naast kracht en uithoudingsvermogen nodig hebben vind ik super interessant,” vertelt ze. Daarom heeft Siegrid de jongens van Team Sprog onlangs uitgebreid onder de loep genomen. “We hebben met vier intensieve testen hun fysieke vaardigheden in kaart gebracht. Daarbij hebben we voornamelijk getest op de mate van controle over hun lijf. De motorische controle, zoals hoe ze zich bewegen op het ijs en bij vermoeidheid. Bij motorische controle komen veel aspecten van bewegen samen. Kracht en uithoudingsvermogen, hoe goed of netjes kun je een beweging uitvoeren, balans en evenwicht.” Vooral die laatste twee staan daarin centraal. “Daar heb je veel van nodig om zo'n test goed uit te kunnen voeren.”

Hoe vind je het werken met de schaatsers van Team Sprog?

“Het leukste van het doen van de testen voor de rijders was het uitdagende karakter,” een glimlach klinkt door in haar stem. “Het was echt leuk om te zien dat sommigen er best moeite mee hadden maar het juist heel leuk vonden om te doen. Zo zijn er bij de tweede en derde test gebruik gemaakt van Blazepods. Dit zijn lampjes die op willekeurige plekken en tijden aan kunnen gaan waar dan ad hoc op gereageerd moet worden door ze uit te tikken. Het competitieve kwam toen wel echt in ze naar boven. Met zulke testen zijn ze dan echt fanatiek. Dit zijn jongens met veel motivatie om op alle vlakken beter te worden.”

Hoe werk je met Team Sprog toe naar duurzaam sporten?

“De juiste motorische controle is heel belangrijk voor jonge talenten zodat ze hun lijf op de juiste manier gaan belasten. Het zou zonde zijn als ze al heel snel heel goed zijn maar dan niet op een goede manier met hun lijf omgaan. Dan zit je in de blessure hoek.” Iets dat Siegrid altijd wil vermijden. “De jongens een beweging zo goed mogelijk motorisch laten uitvoeren helpt enorm om blessures te voorkomen in de toekomst. Het gaat dan meer over de lange- dan de korte termijn effecten, maar die zijn juist voor deze groep heel belangrijk.” Om dit op de lange termijn ook nog eens goed in kaart te brengen houdt Siegrid een hele database bij met informatie over de sporters. “We houden alle gegevens bij. Zo bouw je in de loop der jaren ontzettend veel data op waar je de sporters mee vooruit kan helpen,” vertelt ze trots, wederom met een sterke de focus op de lange termijn. “We hebben ze net getest. Dat doen we aan het begin van het schaatsseizoen nog een keer, en dan aan het einde van het seizoen nog eens.” Met twee tot drie tests per jaar is er zo duidelijk te zien welke sprongen de schaatsers maken, en hoe ze elk hun individuele krachten het beste kunnen benutten.

Wat vind je bijzonder aan Team Sprog?

“Het allermooiste van Team Sprog vind ik dat het begeleidingsteam zo goed op elkaar inspeelt en ieder vanuit hun eigen invalshoeken kijkt en beredeneert, maar wel samen werkt tot één en hetzelfde doel. We werken met talentvolle maar jonge sporters die dan zoveel bereiken. Daar heb ik veel bewondering voor.”

meer Actueel

sport & business

Team Sprog

Sponsoren gezocht

Dit seizoen gaan we ons derde jaar in de Topdivisie tegemoet. Het eerste jaar, waarin ons team haar debuut maakte, behaalden we naast verschillende top 10 klasseringen, een prachtige overwinning tijdens de zwaarste wedstrijd van het seizoen in Zweden; de Sea Ice Classic over 150 km. Afgelopen seizoen behaalden we een mooie 5e plaats in het ploegenklassement, werden we 2e op het ONK 150 km én wonnen we de Alternatieve 11-stedentocht op de Weissensee over 200 km. Dat maakte dat wij afgelopen seizoen het meest succesvolle team op natuurijs waren.

Dat succes heeft allerlei raakvlakken. Ondernemen is namelijk topsport, en topsport is ondernemen. Ze vertegenwoordigen beiden krachtige aspecten van dezelfde medaille. En die medailles kun jij – als sponsor – toejuichen.

Wil jij je verbinden aan Team Sprog? Klik dan snel op de onderstaande knop voor meer informatie!

sponsoren